Medisch Trainingscentrum | Revalidatie Revalidatie – Medisch Trainingscentrum

pageheader-revalidatie

Op de behandeltafel

B-E-St® concept
Manuele technieken, mobilisaties en oefentherapie blijven belangrijk maar het B-E-St® concept is de sleutel.

Het B-E-St® concept heeft bewezen de meest efficiënte behandeling te zijn om de ATP (adenosinetriphosfaat), welke de chemische basis is van alle levende cellen, in ons lichaam te verhogen met 500-800%. Verder is er een toename van de eiwitsynthese met 70% en het membraantransport verbetert met 40%.

Nobelprijswinnaars Mitchell, Cheng, Neher en Sackman hebben dit bewezen met hun studies.

Het B-E-St® concept toepassen resulteert in een vlugge pijnvermindering en snel herstel van alle letsels. ATP is onmisbaar in alle fysiologische processen die energie verbruiken zoals beweging, bloedcirculatie, temperatuurregeling, bloedzuivering, ademhaling, mentale inspanningen, groei, celvernieuwing, genezingsproces van ziektes en kwetsuren, etc. .

Het B-E-St® concept is een combinatie van osteopatische – viscerale – fasciale – craniosacrale – manuele therapie én een hoogtechnologisch behandelapparaat.

Elke pathologie komt in aanmerking om het B-E-St® concept bij toe te passen, het is immers een totaaltherapie. – Tim Lamens
Redcord
Dankzij de Redcord-workstation kunnen wij de zwakke schakels in de biomechanische lichaamsketen duidelijk terugvinden.

Indien nodig combineren we deze werkwijze met het testprotocol van de National Academy Of Sports Medicine. Redcord en NASM testing zijn ‘evidence based’. Dit wil zeggen dat er een wetenschappelijke onderbouw aanwezig is bij de beoordeling van de resultaten alsook bij de keuze van oefeningen.

Uit onderzoek is gebleken dat fysische inactiviteit of pijn kan leiden tot het deactiveren van één of meerdere spieren, waardoor andere spieren geneigd worden om te compenseren en hierdoor overbelast raken. Dit leidt vaak tot bewegingsdysfuncties en/of pijn.

photography by viktorbentley | 2015 © www.viktorbentley.com

Het Redcord systeem, “NEURAC TREATMENT” genaamd, dat deze problematiek succesvol behandeld, gaat deze spieren terug activeren. Men maakt gebruik van suspensie training, d.m.v instabiele koorden en eigen lichaamsgewicht. Hierdoor krijgen we vaak in de eerste behandeling een daling of verdwijnen van de klachten. Redcord is een ideaal middel voor functionele krachttraining en blessurepreventie, zowel in therapie, fitness als bij topsport. Sinds 2018 behoren wij tot één van de weinige praktijken in België die werken met REDCORD STIMULA; een uitbreiding om chronische pijnklachten te behandelen via oefentherapie.

MNT - NR
Manuele Neurotherapie (MNT) en Zenuwreflexologie (NR) zijn beide bijzondere manuele behandelwijzen die van nut zijn bij acute maar zeker ook bij chronische pijnen.

Bij veel pijnklachten gaan functiestoornissen in het bewegingsstelsel en organen vaak samen. Het zenuwstelsel speelt hierbij een centrale rol. Daarom zijn alle technieken van MNT en NR er op gericht “reflectoir” in te grijpen op het zenuwstelsel. Beide therapieën maken gebruik van zenuwreflexologie. Dit is het aandrukken van zenuwreflexpunten op de diverse voetbeentjes. Het aandrukken van deze punten heeft een gerichte en precieze invloed op de verschillende onderdelen van het zenuwstelsel.

Zenuwreflexologie kan gecombineerd worden met talrijke andere technieken zoals: voetreflexologie, massages, mobilisaties en andere al naargelang de competenties van de therapeut.

De Manuele Neurotherapie combineert de zenuwreflexologie met specifieke technieken op het lichaam. Deze hebben ook een neuroreflectoir doel. Ze worden geadapteerd in ritme, amplitudo, frequentie en doelweefsel.

Osteopathie
Het lichaam is één geheel!

Osteopathie behoort tot de alternatieve geneeswijze waarbij er vanuit een holistische visie naar het lichaam gekeken wordt. Dit houdt in dat binnen de osteopathie heel veel linken kunnen gelegd worden en dus alles met elkaar te maken kan hebben. Een behandeling volgens de leer van osteopathie is voornamelijk gericht op de oorzaak van het probleem wat niet altijd de voelbare klacht van de patiënt is. Daarom is het toepassen, combineren van andere therapeutische handelingen nodig.

Door de oorzaak van de klacht weg te nemen wordt de vicieuze cirkel doorbroken en kan het lichaam zichzelf verder genezen.

Want vergeet niet dat er binnen alle geneeswijzen (conservatief of alternatief) geen enkele geneesheer of therapeut is die in staat is ons lichaam te genezen, het lichaam geneest zich altijd zelf maar door toedoen van een geneesheer, therapeut of B-E-St. kan dit versneld worden.

Hydrotherapie
Water is the driving force in nature.

Hydrotherapie is een vorm van revalidatie in het water. Water heeft een ‘drijvende eigenschap’. U wordt als het ware gedeeltelijk ‘gedragen’ door het water waardoor u gemakkelijker kunt bewegen. Dit noemt men de opwaartse kracht van het water. Hierdoor kan men vaak sneller met revalidatie starten omdat men beter en meer kan bewegen dan op ‘het droge’. De waterweerstand (opwaartse druk) kan ook worden gebruikt om de oefeningen na verloop van tijd te verzwaren en zo de spieren op deze manier te versterken, zonder ze te overbelasten. De hydrostatische druk (constante druk aanwezig in het water) zorgt voor een betere circulatie in het lichaam. Bovendien is de temperatuur van het water een pluspunt en heeft een ontspannend en versoepelend effect op spieren en gewrichten.

Hydrotherapie kan voor vele aandoeningen als revalidatiemiddel gebruikt worden. Het kan een eerste stap in uw revalidatietraject zijn.

Start zomer 2019! Ben je niet in revalidatie maar wil je toch alle voordelen ervaren van hydrotherapie? Kies dan voor SPEEDO-FIT-TRAINING:

 • Krachttraining in het zwembad.
 • Kan individueel of in kleine groepjes.
 • Zwemmen is een ‘full’ body workout’ – dit maakt het ideaal als krachttraining.
 • Zwemmen heeft een gunstige invloed op je vetverbranding.
 • 30 minuten trainen in het water komt ongeveer over met een uur landtraining.
 • Een duidelijke toename van je energieniveau.
 • Een verbetering van je bloedcirculatie krijg je er bovenop.
 • Dynamic Taping
  Niet zomaar een tape!

  Dynamic Taping is ontworpen met een totaal anders doel dan Kinesiotape. Deze tape is zeer elastisch, zonder rigide eindpunt. Eén merk dus steeds dezelfde resultaten en dezelfde lijm.

  Bij MTC gebruiken we sinds 2 jaar Dynamic Taping. De resultaten zijn verbluffend goed!

  Deze tape is rekbaar in 4 richtingen, zowel in de lengte als in de breedte. Er is een hoog draagcomfort, de tape ademt. Verder is hij waterbestendig, kleeft 20% beter wat belangrijk is bij het tapen in verkorte stand met grote weerstand. Je blijft steeds de ‘full range of motion’ behouden.

    Dynamic Tape Kinesiotape Leuko tape
  Materiaal Nylon/Lycra Katoen Katoen
  % Rekbaarheid 200%+ 140% 0%
  Rigide eindpunt Nee Ja Ja
  Rekrichting 4 Richtingen 2 Richtingen Geen rek
  Uitgangshouding Verkort Verlengt Neutraal/Correctie
  Primair doel Absorptie kinetische energie, Gecontroleerd bewegen, Geassisteerd bewegen Neurofysiologisch Mechanisch/Restrictief
  Secundair doel Neurofysiologisch Restrictief Restrictief

  In de oefenzaal

  Stilstaan = achteruitgaan
  Daarom is revalidatietraining onontbeerlijk.

   

  De zwakke elementen in de biomechanische keten dienen versterkt te worden zodat de kans op recidieven sterk afneemt. Zo kan het lichaam terug juist gaan functioneren. Tijdens de revalidatietraining zal de keuze van oefeningen gebeuren aan de hand van jouw dossier. Ook hier laten we ons bijstaan door verschillende wetenschappelijk onderbouwde trainingsmethodieken.

  “Wie geen tijd maakt om ‘gericht’ te bewegen, ook buiten onze praktijk, zal vroeg of laat tijd moeten maken voor een dokter.”

  • photography-by-viktorbentley-2015-www-viktorbentley-com-14
  • photography-by-viktorbentley-2015-www-viktorbentley-com-15
  • photography-by-viktorbentley-2015-www-viktorbentley-com-9
  photography-by-viktorbentley-2015-www-viktorbentley-com-14photography-by-viktorbentley-2015-www-viktorbentley-com-15photography-by-viktorbentley-2015-www-viktorbentley-com-9
  Barefoot
  Take off your shoes and let’s get Barefootstrong!

  photography by viktorbentley | 2015 © www.viktorbentley.com

  Doordat de voet het enigste contactpunt met de grond is, speelt het een belangrijke rol in de stabiliteit van het lichaam. In de cursus “Barefoot Training Specialist®” van de Amerikaanse podoloog Emily Splichal wordt hier zeer diep op ingegaan.

  “Barefoot training” is kortgezegd een behandelmethode waarbij erdoor blootvoets te trainen kleine zenuwen in de voet worden gestimuleerd. Dit heeft voordelen naar activatie van intrinsieke voetspieren en het ontwikkelen van nieuwe bewegingspatronen (door de connectie met de hersenen).

  Er wordt ook de relatie gelegd tussen intrinsieke voetspieren, bekkenbodemspieren en diafragma (allen onderdeel van een diepe spierketen). Waardoor ‘Barefoot training’ voordelen biedt naar stabiliteit over het hele lichaam en preventie van nieuwe blessures.

  Dat je blootvoets traint wilt niet zeggen dat het de bedoeling is om blootvoets door het leven te gaan of blootvoets te gaan sporten. De voordelen van blootvoets te trainen zijn er ook met schoenen aan.

  “So take off your shoes and let´s get Barefootstrong!”