Help mijn tand is gebroken

Onlangs brak één van mijn kiezen af – niks ergs vermits deze al werden ontzenuwd maar voelde wat scherpe randjes. Toch maar eens naar een tandarts gaan, niet?

Vermits ikzelf niet zo gebonden ben aan een vaste tandarts koos ik ervoor om één van mijn oude tennisleerlingen te contacteren. Ja in een vorig leven was ik actief op het tennisveld als trainer/coach. Justine was één van mijn leerlingen waar ik met veel plezier uren op het tennisveld heb met doorgebracht en met succes.  We behaalden het ‘Feest van de jeugd’ – een tornooi voor de beste jongeren van dat jaar in de provincie Antwerpen. Ze was toen 14j. 

Nu 10 jaren later is ze 24j., tandarts en sinds kort eigenaar van haar eigen tandartsenpraktijk.

Enfin, to the point. Ik kom binnen in haar praktijk – een vriendelijke dame vraagt om een vragenlijst in te vullen en er wordt onmiddellijk een foto van mijn gebit genomen. Meten is weten 😉.

Niet veel later lig ik bij haar in de tandartsstoel en er wordt een visuele inspectie gedaan én toch worden er nog een aantal RX-beelden genomen van de kiezen boven en onder. 

Goed nieuws – geen gaatjes in mijn tanden te bespeuren maar zal wel een implantaat nodig hebben.

Aan de hand van de beelden zal er een plan van aanpak worden gemaakt. 

Indrukwekkend, niet? 

Ja en neen – we zijn dit immers gewend dat wanneer we naar een tandarts gaan dat er een beeld van het gebit wordt gemaakt.

Als we naar de huisarts gaan zijn we ook gewend dat er soms bloed wordt afgenomen en als we naar een orthopedische dokter gaan is de echo/ct/mri ook nooit ver af.

Ooit al eens naar een podoloog geweest? Buiten de hoekmetingen van bepaalde gewrichten zijn een 3D scan voor je voetafdruk en een digitale loop/gang-analyse tegenwoordig de standaard en dit dankzij de inspanningen van o.a. Borginsole.

Wat als we naar de kinesitherapeut gaan?

Ben er zeker van overtuigd dat vele collega’s een onderzoek doen doch eerder visueel – met het blote oog – en niet altijd via beeldvorming.

Sinds 2020 gebruiken we in mijn praktijk (MTC Ranst) Moovment Pro, een digitale houdingsanalyse systeem gemaakt door het Zweedse ‘health tech company’ Qinematic.

De basis van een beweegpatroon meten we met een infraroodcamera. Hoe staat je lichaam in rust? Wat doet je lichaam wanneer je op 1 been staat? Wat doet je lichaam wanneer je door je knieën of 1  knie buigt? Deze bewegingen zijn de basis van meer complexe bewegingen die we dagdagelijks doen thuis, op het werk of tijdens je sportmomenten.

De digitale 3D Moovment Scan creëert een unieke persoonlijke digitale tweeling, die kan worden gedeeld tussen een individu en een adviseur binnen het beveiligde Moovment Pro Portaal

De digitale 2D-scan is beschikbaar via een mobiele telefoon. Registreer u, download de opname-app, scan en maak verbinding met een organisatie die Moovment Specialist-services aanbiedt.

Het portaal is waar zorgzoekers en zorgverleners online communiceren. Zowel 2D- als 3D-beelden worden hier gevisualiseerd en gerapporteerd. Het portaal wordt ook gebruikt om te chatten, het stellen van doelen en geeft toegang tot de oefenbibliotheek. De voortgang wordt in de loop van de tijd gemonitord met behulp van 2D- en 3D-video en geavanceerde AI.

Biomechanicametingen zijn beschikbaar in het portaal en in gedetailleerde rapporten voor Moovment Specialisten. Dit helpt hen om objectieve beslissingen te nemen en hun administratielast te verminderen. Er is een overzichtsrapport beschikbaar dat kan gedeeld worden met andere specialisten.

Op basis van de verzamelde gegevens worden er oefeningen toegevoegd.    Verschillende lichaamsvormen en levensstijlen betekenen dat mensen individuele behoeften hebben. Daarom moet een oefenprogramma altijd geïndividualiseerd worden. Meestal zijn de oplossingen voor onze problemen heel eenvoudig, op voorwaarde dat ze correct op elkaar zijn afgestemd. Krijg geïndividualiseerde thuisoefeningen op elk apparaat  en oefen waar je ook bent. Het eenvoudig houden is de beste manier om de fundamentele controle te herstellen voordat u in complexe bewegingen terechtkomt.

Is dit allemaal wel nodig?

 • Kinesitherapie:  dit is de zorg voor je lichaam via beweging. Elke behandeling bij kinesitherapie heeft als doel om acute of chronische bewegingsproblemen te laten verdwijnen of zoveel mogelijk te herstellen.
  • Daarom moet je een correct beeld kunnen vormen van het beweegpatroon van je patiënt/klant.
   •  If you are not assessing you are just guessing:
 • Preventie? Denk echt wel dat dit de sleutel is voor onze ganse gezondheidszorg. De uitgaven swingen de pan uit. Dankzij Moovment Pro kunnen we in een vroeg stadium ingrijpen en zorgen dat tal van beweegpatronen worden verbeterd waardoor de kans op blessures afneemt met als gevolg dat orthopedische ingrepen kunnen vermeden of uitgesteld worden.
  • Het start met een spierdisbalans die zorgt voor een slechte houding. Hierdoor ga je fout bewegen en ontwikkel je een blessure.
 • Uiteraard blijven orthopedische ingrepen nodig & nuttig. Denk maar aan alle directe contact trauma’s etc.
  •  Na orthopedische ingrepen kunnen we nagaan of het beweegpatroon hersteld is.
 • Aanvullend? Digitale houdingsanalyses geven meer details weer over bewegen. Hoe vaak hebben we als kinesitherapeut niet moeten horen: “ja maar ze zien niks op de ct scans, mri, echo’s, etc.”.

Inderdaad, zo kan ik nog even doorgaan. Kan geen enkele reden bedenken om digitale houdingsanalyses niet te doen.  

Waarom Moovment Pro? Accuraat, snel, zonder ‘markers’, wetenschappelijk onderbouwd en gemaakt door kinesitherapeuten & bewegingsexperten.

Tim Lamens

Helping people to move better, faster and stronger.

Artikel delen

Wil jij gratis je manier van bewegen laten analyseren?

Klik op onderstaande knop om te connecteren met Moovment.pro.